Aktuelle konflikter
 • Vi har de siste årene sett flere eksempler på at mange grupper ikke er tilfreds med dagens Europakart. Det finnes faktisk om lag 70 aktive separatistbevegelser i Europa, og potensielt ni nye stater kan se dagens lys i årene som kommer.

 • Den 8. mai i år trakk USAs President, Donald Trump, seg ut av atomavtalen med Iran som ble fremforhandlet under hans forgjenger, Barack Obama. Siden har spenningsnivået økt. Hvorfor er forholdet mellom Iran og USA blitt så dårlig? Og er det fare for krig mellom disse to stormaktene?

  Av Hannah Raake

 • Det har vært et omtumlende år på den koreanske halvøya. I fjor høst var ordkrigen med USA på sitt hardeste. I sine tradisjonelle, velregisserte og dramatiske nyhetsopplesninger lovet Kim Jong Uns regime død og fordervelse over Vesten og i særdeleshet USA. USAs fargerike president Donald Trump slo på sin side hardt tilbake på Twitter, der «the rocket man» fikk så hatten passet. Verden holdt pusten – sto vi på randen av en atomkrig?

 • Etter 37 år ved makten trakk 93 år gamle Robert Mugabe seg fra presidentembetet. I august er det planlagt nyvalg, men det er likevel ikke alt som går på skinner for landet. I tillegg til økonomiske utfordringer ser landet ut til å være et yndet arnested for tilhengere av «hvitt overherredømme».

 • Mai 2018 står ikke bare igjen som måneden da Israel vant Melodi Grand Prix, men også som måneden da USA flyttet ambassaden sin til omstridte Jerusalem, Israel fylte 70 år og bursdagen ble markert med et blodbad på Gazastripen.

   

 • Den 28. mars stilte Abdel Fattah al-Sisi mer eller mindre alene til valg som president i Egypt, og sanket hele 97 prosent av stemmene. Det alle visste ble bekreftet – Egypt vil fortsette å bli styrt med jernhånd i årene som kommer.

  Av Vilde Wetteland Stoa

 • Fire år har gått siden store folkemengder på Maidan-plassen i Kiev krevde president Viktor Janukovitsj sin avgang, noe som ble startskuddet for den blodige konflikten i Ukraina. På papiret har det lenge vært våpenhvile i landet, men i realiteten er det langt fra fred. Klarer verdenssamfunnet å finne en varig løsning på konflikten?

 • Våren 2016 vant Rodrigo Duterte presidentvalget i Filippinene. Etter at han kom til makten har han startet en massiv kampanje mot narkotika og hans fremgangsmåter har høstet kritikk fra flere menneskerettighetsgrupper. Denne måneden ble det kjent at Den internasjonale straffedomsstolen i Haag (ICC) innleder en gransking om hvorvidt Duterte begår forbrytelser mot menneskeheten i Filippinenes kamp mot narkotika. 

 • Burma har hatt en oppsiktsvekkende lang og tornefull vei til demokrati, og verden har lenge hyllet Aung San Suu Kyi som en modig foregangskvinne.  Derfor er kanskje malurten i begeret ekstra bitter. Rohingyanes skjebne har vært i søkelyset siden fjorårets høstoffensiv fra den burmesiske hæren. FN anslår at rundt 650 000 mennesker har blitt drevet på flukt over grensen til Bangladesh, og mer enn 100 landsbyer brent ned. Hva skjer egentlig i Burma?

 • For syv år siden ble det utløst et enormt folkeopprør i Tunisia, som spredte seg som dominobrikker til andre land i Nord-Afrika, og videre til Midtøsten. I dag er demokrati og frihet en fjern drøm for de fleste nordafrikanske land. 

 • Narkotikakrigen i Mexico starter snart på sitt tolvte år og det er liten endring i konflikten. De nasjonale myndighetene har ikke klart å redusere den narkotikarelaterte volden som hovedsakelig kartellene står for.

 • På nyåret 2017 var det like før det igjen brøt ut væpnet konflikt på Balkan. På grensen mellom Serbia og Kosovo kom det til mindre konfrontasjoner mellom grensepoliti, militser og demonstranter, mens skjellsordene haglet mellom de respektive regjeringene. Årsaken til aggresjonen denne gangen? Et tog.

 • Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt syvende år. Til tross for flere internasjonale forsøk på å starte fredssamtaler mellom partene, er borgerkrigen fortsatt en av de blodigste og mest komplekse konfliktene i verden i dag.

 • Dykker man ned i det siste tiårets russiske forsvars- og utenrikspolitikk finner man flere eksempler på selvsikker militær aggressivitet og bevisst spredning av desinformasjon. NATO og den vestlige verden har i stor grad fordømt disse handlingene. Men hva ligger bak denne type atferd – russiske stormaktsambisjoner eller preventivt selvforsvar?

 • 20 år med fred betyr ikke at konflikten i Nord-Irland er et tilbakelagt kapittel. Brexit er en usikkerhetsfaktor som setter den skjøre balansen i fare.

 • 2017 har vært fylt med både opp og nedturer for Latin-Amerika. I Colombia ser fremtiden lysere ut etter at fredsavtalen ble signert i vinter, men i nabolandet Venezuela vokser krisen. Opposisjonen og myndighetene i Venezuela har denne våren anklaget hverandre for kuppforsøk og det har vært flere demonstrasjoner og opptøyer i landet. Rundt 70 mennesker rapporteres å ha mistet livet og 1 300 er skadet som følge av opptøyene.

 • Over 60 år har gått siden våpenhvileavtalen mellom Den demokratiske folkerepublikken Korea, bedre kjent som Nord-Korea, og Republikken Korea, eller Sør-Korea. Men noen endelig fredsavtale har aldri blitt signert på den koreanske halvøy. I «Morgenstillhetens land» råder det formelt sett fortsatt en krigssituasjon mellom de to republikkene. 

 • Førti år med krig og konflikt har satt dype spor i Afghanistan. Mangel på fred og politisk stabilitet fortsetter å true landet hele 16 år etter at den USA-ledede koalisjonen fjernet Taliban-regimet fra makten. Taliban er i dag på sitt sterkeste siden 2001, og Den islamske staten (IS) har den siste tiden fått fotfeste og markerer seg som en trussel for landets fremtid.

 • Georgia er i dag det mest demokratiske landet i Sør-Kaukasus med regelmessige reelle valg, og kampen mot korrupsjon har gitt svært gode resultater. Innenrikspolitisk preges likevel landet av et urolig forhold til de to utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, samt forholdet til den mektige russiske naboen i nord.

 • Sør Sudan er verdens yngste land. Fra den 9. juli 2011 var landet ikke lenger en del av Sudan, og Sudan ikke lenger Afrikas største land. Etter en krig som varte mer eller mindre sammenhengende fra 1956, da Sudan ikke lenger var engelsk koloni, var delingen av landet et faktum.

 • Sudan var Afrikas største land inntil den sørlige delen brøt ut og dannet en ny stat, Sør-Sudan, i 2011. Sudan har i dag ca. 40 millioner innbyggere, og mellom 6-8 millioner av dem er flyktninger eller internt fordrevne. Befolkningen er i hovedsak muslimer, og Sharia-lovene gjelder. Krig, overgrep og sult rammer store deler av landets befolkning.

 • Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) er et land med store naturrikdommer, men forblir likevel en av verdens fattigste stater. Gjennom 1990-tallet var DR Kongo i sentrum for det som blir betegnet som "Afrikas verdenskrig". Selv om det på papiret ble det fred i 2003, så ulmer krigen fortsatt i store deler av landet. 

 • En gammel latinsk betegnelse for dette området er Arabia Felix, men etter seks år med borgerkrig og en sultkatastrofe på trappene, vil få betegne Jemen som ”Det lykkelige Arabia” i dag. 

 • Etter 52 år med borgerkrig, kan Colombia gå et fredelig nytt år i møte. Fredsavtalen i Colombia er et steg nærmere slutten på den siste store væpnede konflikten på den vestlige halvkule. 

Siste artikler
På denne studieturen fikk vi et godt innblikk i to...
Folk og Forsvar er medarrangør av fire folkemøter om...
Folk og Forsvar arrangerte den 04-07.september studietur...
Publikasjoner
Her kan du bestille alle våre publikasjoner. Vi sender de gratis til deg. Vi betaler også porto.

Klikk på ønsket publikasjon og fyll ut vårt skjema